Videoclips “Made In Catalonia”

EXTERNAS VIGO

Què seríen els festivals sense els videoclips tant esperats cada any per a poder descobrir els temes dels diferents països? Actualment la gran xarxa d’internet ha provocat que seguim fins i tot les preseleccions en directe mitjançant el sistema de televisió en streaming, però justament abans, el recurs més fàcil i alhora més efectiu era descobrir els clips de cada participació.

No només els representants espanyols i residents a catalunya van triar grabar el seu vídeo en el seu territori, com veurem més endevant. El que si que cal remarcar és l’arribada dels vídeos comercials a mitjans dels anys 70 ja que abans només podem trobar imatges grabades en platós de televisió, teatres o cinemes.

En aquest especial farem esment dels videoclips de cançons participants al festival d’eurovisió que han estat grabats en territori català. La totalitat d’ells són de les participacions espanyoles. Anem a conèixer-les:

  • 1974: PERET, Canta y sé feliz

Un dels catalans més il.lustres no podia deixar d’ensenyar la seva ciutat natal, Barcelona, i per això, a més de fer descobrir la rumba catalana amb el seu tema, va grabar íntegrament el seu videoclip al Parc Güell amb tot el seu equip de coristes i músics.

  • 1989: NINA, Nacida para amar

Una altra de les catalanes que va ser representant espanyola, Nina, tampoc va volver deixar escapar l’oportunitat de donar a conèixer la capital catalana, Barcelona. En ell es poden veure imatges de la Diagonal de Barcelona així com l’interior de l’Hotel Ritz (Gran Via).

  • 1991: SERGIO DALMA, Bailar Pegados

La participació de Sergio Dalma, amb tot l’equip de productors catalans va fer que el clip de la cançó també s’aprofités per grabar a la seva ciutat natal, Sabadell, en un dels parcs de la ciutat. Els interiors del vídeo van ser grabats a la Sala Apolo de Barcelona.

  • 1992: SERAFÍN ZUBIRI, Todo esto es la musica

Aprofitant la febre olímpica de la capital catalana, TVE va voler brindar un homenatge a la ciutat i exposar-la devant de tot europa amb la grabació del tema de l’asturià Serafín Zubiri per a representar a Espanya l’any 1992. En el mateix clip podem veure imatges de l’interior de la Casa Batlló, el parc de la Ciutadella i també un dels marcs més emblemàtics d’aquella època, el parc de l’espanya industrial de Sants.

  • 1996: ANTONIO CARBONELL, Ay, qué deseo!

Per al cantant sevillà i també representant espanyol del 1996, TVE va optar per grabar el vídeo en llocs emblemàtics de Barcelona com poden ser La Rambla o també a part del complex del Maremàgnum, inaugurat molt poc abans del maig del 1996.

  • 1997: MARCOS LLUNAS, Sin Rencor

El català i també fill de Dyango va ser el representant espanyol del 1997 i per a la grabació del seu tema Sin Rencor es va optar per enrigstrar-ho des d’una de les habitacions-suits de l’Hotel Arts de Barcelona, un marc incomparable amb les vistes de la ciutat, així com també diferents zones de la platja de la Barceloneta de la capital catalana.

  • 2002: ROSA, Europe’s living a celebration

L’any en que la productora catalana Gestmusic-Endemol va endegar el formato Operación Triunfo, i amb la qual es va decidir el representant d’aquell mateix any al festival. Rosa López, va ser l’escollida i per això, a part de grabar la final i els programes als estudis de la productora a Sant Just Desvern (Baix Llobregat), també es va aprofitar per entregar una segona versió del clip corresponent al directe de l’artista al Palau Sant Jordi de Barcelona enregistrat durant la gira de tots els cantants participants al programa.

  • 2003: BETH, Dime

El passaport de la surienca Beth Rodergas per a representar a Eurovisió va ser tot una efemèride social que poques vegades ha succeït en el festival d’eurovisió. Com era d’esperar, la productora Gestmusic va voler que el vídeo oficial de la cançó Dime es rodés a diferents indrets amb obres de Gaudí coincidint amb els 100 anys del seu naixament. Llocs com ara La Pedrera, el parc Güell o la mateixa Sagrada Família van servir perquè a través d’una composició visual excel.lent, la cantant Beth saltés del més amunt de les torres de la basílica per acabar baixant a l’esplanada del parc Güell. A més, també va comptar amb imatges de la torre central del Parc Europa de Sabadell.

  • 2011: LUCÍA PÉREZ, Qué me quiten lo bailao

Altra vegada la productora Gestmusic va ser l’encarregada de la preselecció espanyola de l’any 2011 amb el format Destino Eurovisión d’on en va sortir vencedora la gallega Lucía Pérez amb el tema Qué me quiten lo bailao. Els to festiu i alegre de la cançó va fer pensar als productors que el Carnaval de Sitges seria el lloc idoni per rodar el clip oficial de la cançó i així va succeïr. Mitjançant una plataforma fixe, tots els participants a les rues van poder cantar junt amb Lucía Pérez per fer un making off brillant i ple de color.

  • 2014: RUTH LORENZO, Dancing in the rain

El tema de la murciana Ruth Lorenzo va ser rodat en part a l’interior de l’antiga fàbrica Fabra i Coats de l’Hospitalet de Llobregat, un lloc molt cotitzat tant per el vídeo eurovisiu com per d’altres espots o videos promocionals. La fàbrica, encara avui en ruïnes està en complet desús.

Deixa un comentari