Nina (1989)

NINA: L’HOSTESSA CATALANA CONVERTIDA EN PRINCESA EUROVISIVA

NinaLa necessitat urgent per trobar una representant digna, amb solidesa i amb una gran veu va ser el motiu perquè Televisió Espanyola apostés, l’any 1989, per la catalana Nina, popularment coneguda per ser una de les hostesses més rellevants del conegudíssim concurs televisiu Un, Dos, Tres….

Nina, nom artístic d’Anna Maria Agustí Flores va néixer l’1 d’octubre de 1966 a Lloret de Mar. Ja a principis dels anys vuitanta va iniciar la seva carrera com a cantant fent de solista en orquestres rellevants com la Costa Brava o la de Xavier Cugat. Aquest últim, gran coneixedor del món de l’espectacle, va ser de fet qui va apostar directament per la figura de Nina en cada una de les produccions que ell mateix havia realitzat, ja sigui de televisió com d’espectacles.

Després de passar per l’Un, Dos, Tres… durant tres temporades seguides, i veient el gran talent com a cantant, va ser escollida per representar Espanya amb una cançó composada per l’honorat Juan Carlos Calderón, Nacida para amar. L’edició d’aquell any es va realitzar a la ciutat suïssa de Lausana, gràcies al triomf de la cotitzada Celine Dion l’any anterior.

Aquí podeu veure l’actuació de Nina des de el Palais de Beaulieu de Lausana. Com a apunt remarcable, i tal com es pot veure, va ser apadrinada pel mateix Juan Antoni Samaranch des del mateix museu olímpic de la ciutat. Una aposta que la televisió helvètica va voler aprofitar per donar a conèixer la ciutat olímpica del 1992, Barcelona:

Però el pas per Eurovisió no va marcar ni molt menys la carrera de la catalana. Anys més tard intentaria provar sort com a actriu en diverses sèries de la Televisió de Catalunya com Pedralbes Centre o Nissaga de Poder. La vinculació amb la televisió catalana la va fer empènyer a presentar diversos programes al mateix mitjà com ara 10 del 3 o Pluja d’estrelles.

La seva aposta en les sèries catalanes la va endinsar en un format especialment a la seva mida: els musicals. Va arribar a formar part de Dagoll Dagom per interpretar el musical T’odio amor meu i poc després col·laboraria amb d’altres com Cabaret, Corre, corre Diva, Espai pel somni o Programa Sondheim. L’oportunitat no era per menys, i Nina va aprofitar la seva fama a Catalunya per editar el seu primer disc íntegrament en català, anomenat Començar de Zero on va incloure el single Tot queda enrere. Una versió del New kid in town dels Eagles amb lletra de Lluís Gavaldà de Els Pets:

Mentre la maduresa de l’artista s’anava curtint, a Nina li va sorgir de nou l’oportunitat d’or al ser la directora de l’acadèmia d’Operación Triunfo durant les tres primeres edicions, les mateixes en les que Televisió Espanyola va usar per escollir el representat del certamen que anys abans ella havia representat. Així mateix va ser la responsable de que Rosa López, Beth i el mateix Ramon obtinguéssim un bon reconeixement a Eurovisió.

L’últim pas de Nina en el món de l’espectacle, i per no ser menys també relacionat amb eurovisió ha estat encarnant el personatge de Donna al musical Mamma mia, el musical de cançons del grup suec Abba, una de les bandes guanyadores amb més renom eurovisiu.

Aquí podeu veure un tall del musical interpretant la cançó Dancing Queen al costat de les actrius Muntsa Rius i Maribel Ibarz:

Per tot això i pel futur d’aquesta gran artista podem dir que ha estat un personatge català marcat, en certa manera pel festival d’Eurovisió.

Deixa un comentari