Bachelli (1981)

BACHELLI: L’EGOÏSME D’UN BARCELONÍ FENT-SE PASSAR PER ITALIÀ

Single BachelliIntentant recuperar la popularitat del festival que tant bona audiència havia aconseguit durant els anys 60 i 70, Televisió Espanyola va escollir internament el seu representant per a l’edició del 1981. Es tractava de buscar una cançó comercial i que s’adaptés correctament a l’estil característic de la moguda de principis dels 80, l’italià. Per aquesta única raó una de les opcions clares va ser per a Bacchelli per interpretar la cançó Y Sólo Tú.

José María Bachelli Ortega va néixer l’any 1952 a la ciutat de Barcelona, fill de mare espanyola i pare italià va iniciar la seva carrera artística cantant en diferents orquestres, però va començar a despuntar com a solista ja de ben jove. L’any 1977 va voler provar sort al festival de la cançó de Benidorm.

Dos anys més tard, ja al 1979, Bacchelli es va quedar a les portes de poder representar ja a Espanya al festival d’Eurovisió amb la cançó Sed, però va haver de competir amb artistes com Los Golfos, Victoria Abril, María Ostiz, Emilio José, Los Pecos, Red de San Luís, Romántica banda Local, Rumba Tres o Betty Missiego, enduent-se el passaport aquesta última amb la conegudíssima Su Canción.

Aquí podeu escoltar la cançó de Bachelli quedant a les portes del festival:

Però amb aquesta derrota no n’hi va haver prou. Tant és així que torna a presentar candidatura europea a l’ens estatal amb la cançó Y Sólo Tú, escrita per Amado Jaén, ex-membres de Los Diablos. La mateixa cançó va haver de competir internament amb una peça de Rosa María Lobo, Dame Tu Amor.

la cançó es va escollir mentre Espanya estava pendent del desenvolupament del cop d’estat de Tejero. Amb aquestes presses la balança es va declinar per Bachelli. L’únic argument que van donar per no escollir a Rosa María Lobo va ser que ella ja havia representat al país en altres certàmens musicals com el festival de la OTI del 1979.

Dies després d’anunciar la cançó espanyola al seu públic va començar la polèmica del plagi de Y Sólo Tú. I no va ser un artista qualsevol, el mateix Julio Iglesias assegurava que aquell era un tema que ell ja havia grabat anteriorment.

L’alteració estava servida a Televisió Espanyola fins que ells maeixos van haver de difondre una nota de premsa al respecte on informaven que a Espanya no existia una legislació concreta, i per tant, ningú els podía jutjar. Només un jutje, a petició de querella de part de l’autor contra un altre està capacitat per sentenciar si una cançó és plagi d’una altre o no ho és. El comunicat acabava afirmant que el conflicte era aliè a la participació de RTVE a Eurovisió.

Julio Iglesias va portar als tribunals a Bachelli però va acabar perdent la demanda. Perquè un tema sigui considerat plagi d’una altre, el pressumpte plagi té que tenir un numero d’acords iguals, i resulta que la cançó Y Sólo Tú sembla ser que no arribava a la xifra, amb la qual cosa va ser cantada a Dublín sense deixar d’incumplir cap norma.

Aquí teniu l’actuació de Bachelli al festival del 1981. De l’actuació destacar-ne el seu director d’orquestra que ja hem tingut ocasió de parlar-ne a eurovisio.cat, el també català Joan Barcons.

Destacar també la col.laboració de la cantant Monne, que formava part dels cors d’aquesta actuació. D’aquesta artista i de tota la seva carrera també en parlarem properament.

I aquí teniu la cançó A Veces Tu, A Veces Yo de Julio Iglesias, condemnant-la un plagi:

Al final, Bachelli es va haver de conformar amb un 14è lloc en el rànking, una classificació que no va ser ni de bon tres de les més destacades de la representació espanyola. Tot i el fracàs, el mateix artista va editar el que fins ara és l’únic disc al mercat, on va incloure altres cançons importants de la seva curta carrera com Linda Chiquilla o Déjame Ser Tu Amante.

Aquí en podeu veure l’actuació d’aquesta última cançó, amb el que va començar a entrar al mercat sudamericà on tampoc va acabar de quallar. Tot i així, la carrera com a cantant de l’artista es va fondre, ja que després es va dedicar única i exclusivament a ser productor per artistes coneguts de l’america llatina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s