Charlie Rivel: Eurovisió 1973

Per Josep M. Sebastià

Recordant el majestuós festival, no podiem deixar d’oblidar-nos d’un dels catalans més famosos de tots els temps que precisament també va trepitjar l’escenari del certamen europeu, aquest és Charlie Rivel, un dels pallassos més coneguts de tota la història.

I no va ser precisament per representar al seu país natal, en aquest cas Espanya, ben el contrari, ell va ser convidat d’honor a l’espectacle de la mitja part del festival de l’any 1973, celebrat a Luxemburg.

Charlie Rivel va néixer accidentalment el 23 d’abril de 1896 a la població de Cubelles, i diem accidental, perquè provenia d’una família dedicada completament al circ ambulant i curiosament en aquell moment estaven afincats en aquesta població del Garraf. La seva carrera com a personatge còmic de circ va començar ja de petit, sobretot per la tradició familiar però va començar a actuar davant del públic a l’edat de 3 anys cantant una peça ell sol al mateix moment de realitzar un petit número amb peçes de cartró.

Anys més tard, la família perd el negoci ambulant a causa d’un temporal que va destruïr totes les seves instal.lacions i es van traslladar a França per afegir-se al Circ Caron, on allà aprèn solfeig i comença les seves primeres classes de guitarra, violí i mandolina. Després de passar per diferents companyies amb el seu pare, Pere Andreu Pauses (català), la seva mare Marie-Louise Lasarre (Francesa) i el seu germà Polo.

Les discussions entre la família i després de passar per diferents altres companyies, Charlie opta per desvincular-se i comença a obtenir premis importants com la Medalla d’Or de l’Acadèmia de Belles Arts, la Medalla d’Isabel la Catòlica i la Medalla d?or al Mèrit al Treball.

El seu nom artístic, Charlie Rivel (Josep Andreu i Lasserre) prové en part per copsar diferents trets característics del gran Charlie Chaplin (un dels seus grans admiradors) i Rivel pel nom de la companyia que van crear conjuntament amb el seu germà.

Rivel va morir el 26 de Juliol de 1983 a la mateixa localitat de Cubelles, on precisament va voler viure els seus darrers anys de la seva vida. Fins hi tot la població el recorda amb la dedicatòria d’un carrer i per ser un dels cubellencs més importants de tots els temps.

I precisament a l’etapa final de la seva carrera com a pallasso, i gràcies també a l’estret vincle amb els diferents mitjans de comunicació de parla francesa va ser el motiu que ell mateix fos el protagonista de l’Interval Act del festival de 1973 celebrat a Luxemburg on encarna el paper d’una diva del cant líric però sempre amb el seu toc d’humor tant característic. Podeu veure l’actuació en el següent vídeo:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s