Josmar i Eurovisió

Per Josep M. Sebastià

Curiosament quan el Festival d’Eurovisió no es trobava en el seu millor moment d’audiència en el nostre país, a mitjans dels 90 Televisió de Catalunya i la productora El Terrat van voler empendre una iniciativa en toc d’humor per difondre la popularitat d’un personatge gironí anomenat Josmar.

La història va començar a través del programa Malalts de Tele, produit per El Terrat i emès durant tres temporades per TV3. Toni Soler i Rosa Andreu representaven un matrimoni malalt de tele on explicaven totes les anècdotes que totes les televisions estatals havien emès durant aquella darrera setmana. També comptaven amb l’ajuda d’un altre col.laborador excel.lent, Albert Om, que aquest repersentava ser el cosí de la família.

Talment com si es tractés d’un joc d’humor, descobreixen la figura de Josmar a través del programa El Semáforo de TVE1 i dirigit per Chico Ibáñez Serrador. Allà el gironí va interpretar un dels seuse temes amb la seva indumentària habitual: caçadora de cuir, samarreta ajustada, un tanga masculí i botes de cuir. Aquesta va ser i serà la imatge clara d’aquest personatge durant tota la seva història.

Tal com va passar anys més tard amb Chikilicuatre en l’àmbit espanyol, el descobriment de Josmar va començar en col.laborar en el programa de Toni Soler interpretant diferents cançons, fins que van consagrar el seu èxit, És Superfort. Tema amb lletra mediocre i sense donar cap mena de missatge però amb una melodia actual per l’època i amb una tornada enganxosa, que és el que importava.

Un cop presentada aquesta cançó al programa i després de fer diferents concerts per Catalunya, Toni Soler i el seu equip d’El Terrat decideixen empendre una iniciativa inèdita, enviar a Josmar a Birmingham perquè representés a Catalunya al festival d’Eurovisió. L¡ogicament Televisió de Catalunya ja sabia que allò no seria possible però va voler aportar el segell català per, almenys, difondre l’idioma a Europa. A més el mateix Josmar va poder fer una mini gira per diferents punts de la geografia catalana per presentar, suposadament, la cançó.

Aquí en podeu veure un resum del seu reconrregut i també imatges desde Birmingham. Fins i tot hi podeu veure els jugadors del Barça festejant un dels seus títols des del balcó de la Plaça Sant Jaume de Barcelona cantant la cançó:

Un cop Josmar arriba a Birmingham, seu del festival del 1998, no el deixen ni entrar a l’escenari del certàmen i decideix muntar el seu propi escenari a la porta del recinte i començar a cantar la seva cançó. Tal va ser la sorpresa que es podien visualitzar pancartes reinvindicant d’una vegada per totes que el català formés part d’eurovisió amb tot el públic assistent. I val a dir que el somni es va fer realitat 6 anys després, al 2004 amb la primera representació d’Andorra a Eurovisió.

Aquí teniu el video de la cançó És Superfort enregistrat des del Parc de Catalunya en miniatura:

Després d’aquest intent, la carrera de Josmar continua amb les col.laboracions amb el programa “El matí i la mare que el va parir” amb Llucià Ferrer a Ràdio Flaixbac i posteriorment al programa “Frikandó Matiner” de Rac105 conduït pel mateix Ferrer i també amb Vador Lladó. Actualment encara col.labora amb el programa de l’emissora del Grup Godó i a més recentment ha col.laborat en una pel.lícula dirigida per Javier Cárdenas. També acaba d’editar el seu nou tema: Ragazza.

Podeu veure el seu últim video Ragazza:

Com a conclusió de tot aquest muntatge còmic en podem extreure la popularitat del presonatge. Com ja va passar amb Chikilicuatre, s’intenta promocionar el programa conductor de la productora i alhora donar suport a un arstista còmic. Intentarà El Terrat de nou convèncer-nos amb una altre tàctica per enviar un altre personatge humorístic a Eurovisió?

Deixa un comentari