LA UER EXPULSA A ROMANIA DEL FESTIVAL

Ahir divendres el gran escàndol va arribar des dels despatxos de la central de la UER, la Unió Europea de Radiodifusió a Ginebra on es va decidir formalment que Romania no participaria al festival d’Eurovisió d’enguany, a 15 dies per començar les semifinals.

El país per consegüent tampoc podrà emetre el festival tot i haver escollit ja el seu representant, Ovidiu Anton amb el tema Moment of Silence i haver estat admès inicialment a la competició.

La dràstica decisió es deu a l’impagament del govern romanès de més de 14 milions d’euros, un deute acumulat des de l’any 2007 i que vencia el passat dia 20 d’Abril d’enguany. D’aquesta manera, la televisió romanesa perd tots els drets com a membre actiu de la UER, no només els relacionats amb el Festival d’Eurovisió sinó també els relatius als intercanvis de continguts informatius, esdeveniments esportius i serveis humans, legals i tècnics en matèria d’audiovisuals.

L’organització, per això, ha tranquil.litzat a la premsa i els fans romanesos que mantindran les seves entrades i acreditacions per al festival. En el cas dels mitjans de comunicació, recol.locats a la delegació internacional que aglutina a tots els països de fora del concurs. Així mateix, la cançó es mantindrà al CD oficial, que ja es pot trobar a la venda des d’ahir mateix, així com les descàrregues digitals, per deferència a l’artista.

Ovidiu Anton, per la seva part ha fet les seves primeres declaracions a través del seu perfil de Facebook: “Estimats amics, avui he rebut la notificació oficial, intento sombriure y no deixar-me portar, però és injusto, jo segueixo sent el mateix, el mateix artista i el mateix lluitador que es va guanyar el vot del públic i el jurat, però paradoxalment m’he de donar per vençut. Per qui?, Per què?, Hi ha dret?. No sé molt bé com expressar-me, així que de moment no tinc res més a dir.”

Per la seva part, la directora general de la UER, Ingrid Deltenre, ha afirmat que els sembla lamentable haver-se de sentir obligat a prendre aquesta decisió. Estan decepcionats perquè tots els seus intents per resoldre aquest assumpte no han tingut cap resposta per part del govern romanès. Durant les últimes setmanes han contactat amb el Ministeri d’Economia per suggerir que la televisió pública romanesa inicï un procés d’insolvència que derivi a una profunda reestructuració del canal. La UER és una associació sense ànim de lucre que representa a 73 organismes de radiodifusió a 56 països, i el reiterat endeutament de la TVR ha posat en perill la seva estabilitat financera.

El superior executiu d’Eurovisió, Jon Ola Sand, ha afegit que el més decepcionant és per Ovidiu Anton, pels nostres col.legues de la TVR que s’han preparat la seva participació tan bé aquest any i especialment als espectadores i la gran quantitat de fans romanesos.

Ahir la notícia va ser rebuda per tots els mitjans de masses i s’en va fer ressò. Es qüestionava per sobre de tot si calia esperar a falta de 15 dies per l’inici del festival una notícia com aquesta o s’hagués pogut esperar a acabar-lo. Sigui com sigui, el festival d’enguany no tornarà a batre el rècord de participants que van tenir el festival de Düsseldorf i Malmö, i tornarà a passar a 42 participants.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s