Valoració dels resultats de la final del Festival

Per Glòria Bricollé

Un cop ha acabat la setmana eurovisiva és temps de fer balanç del Festival musical més important del nostre continent que s’ha portat  a terme a la ciutat sueca de Malmö.

Els primers llocs de la taula han estat per Dinamarca, Azerbaidjan, Ucraïna, Noruega i Rússia.

eurovision-2013-results

Dinamarca 2014

Eurovisió 2013 ha acabat sense sorpreses ja que ha guanyat la candidatura favorita de les apostes de pagament i dels eurofans des d’un bon principi, la jove Emmelie de Forest amb el seu Only teardrops amb 281 punts. Dinamarca va ser votada per tots els països excepte per San Marino i va obtenir la màxima puntuació de Macedònia, França, Islàndia, Irlanda, Itàlia, Sèrbia, Eslovènia i el Regne Unit, trencant amb els tòpics del veïnatge ja que no va rebre 12 punts dels seus veïns més directes com són Suècia o Noruega.  El jurat espanyol juntament amb el televot també van contribuir a la victòria danesa amb 8 punts. Podeu consultar tots els resultats punxant aquí.

Els espectadors que sortien del Malmö Arena van ser rebuts per aquest espectacular camió

Els espectadors que sortien del Malmö Arena van ser rebuts per aquest espectacular camió

Sembla ser que la ciutat amfitriona del Festival 2014 està entre la capital  Copenhague i Herning, una petita ciutat de menys de 50.000 habitants de la península de Jutlàndia. De tota manera, Copenhague és la que té el màxim de possibilitats per la seva infraestructura urbana, de transports i gran experiència en organització d’esdeveniments com ara la mateixa Eurovisó el 2001 al Parken Stadion.

Azerbaijdan en el punt de mira

El segon lloc va ser per Azerbaidjan però la seva medalla d’argent s’ha vist entelada per unes acusacions per part de la premsa de Lituània que afirmaven que havien repartit targetes SIM carregades amb saldo a més de 15 països. No s’han contrastat les fonts però la veritat és que Farid Mammadov va aconseguir els dotze punts de Lituània, Àustria, Bulgària, Geòrgia, Grècia, Hongria, Israel, Malta, Montenegro i Rússia. Hold me va comptar amb la posada en escena més sorprenent i original de tota la Final, per tant no és d’estranyar que aconseguís 234 punts.  Azerbaidjan en cinc anys ha arribat cada any als cinc primers llocs del podi eurovisiu, guanyant el 2011 amb Running scared.

Fracassos més sonats

Irlanda amb Ryan Dolan al capdavant es va precipitar en caiguda lliure al darrer lloc de la classificació, el lloc 26,  amb 5 punts procedents de Xipre, Suècia i només un puntet del Regne Unit. I fent esment de la Gran Bretanya, la veterania de Bonnie Tyler no va servir de res per evitar que es classifiqués en un pobríssim dinovè lloc. Altres estavallades històriques les van protagonitzar França en el lloc 23 de la taula o Finlàndia en el 25.

Les semifinals

La primera semifinal celebrada el dimarts fou guanyada ja per Dinamarca amb 167 punts i dotzes per part de set països, seguida per Rússia i Ucraïna. Vegeu tots els resultats prement aquí.

La segona semifinal del dijous va comptar amb el podi d’Azerbaidjan, seguida sorprenentment per Grècia i Noruega. Mammadov va obtenir 139 punts. Espanya votava en aquesta ronda classificatòria i va donar els seus 12 punts a Noruega, el 10 a San Marino i el 8 a Finlàndia. Totes les dades en aquest enllaç.

Espanya, una crònica anunciada

Actuació d'ESDM a la Final

Actuació d’ESDM a la Final

El Sueño de Morfeo no partien precisament com a favorits en aquest certamen, ans al contrari durant els darrers dies totes les apostes situaven Contigo hasta el final com a últim lloc de la taula. Al final van ser superats per Irlanda, però no es van escapar de la 25ena posició, amb només els vots d’Albània (6) i Itàlia (2).  Raquel del Rosario i els nois van sortir després de la gala final amb un posat molt correcte, donant les màximes felicitacions a la guanyadora, dient que havia estat una experiència inoblidable i sense el típic discurs victimista, sinó treient un missatge positiu de la seva participació. Les veus més crítiques s’han alçat contra la participació espanyola argumentant que la delegació no ha posat tots els mitjans possibles per triar una bona candidatura ni una cançó d’acord amb els gustos actuals d’Eurovisió. Com dèiem, és temps de fer balanç per a tothom. L’actuació d’ESDM a la Final d’Eurovisió va ser en la cinquena posició, en una posada en escena molt correcta però no impactant i la veu de la cantant sense estar en la seva millor forma. Vegem-ho:

L’espectacle total

A l’Estat Espanyol es festival va ser líder d’audiència amb un 33,5% amb més de 5,3 milions de telespectadors a TVE, sense arribar a les xifres del 2012 (amb 6,5 milions) però superant les del 2011 amb Lucía Pérez.

El show va ser espectacular: la SVT va preparar una benvinguda històrica on s’aplegaven les banderes dels 26 països participants i els seus representants creuant un llarg pont per sobre el públic del Malmö Arena.

flags final

Petra Mede va ser una presentadora molt correcta que fins i tot va cantar i ballar en un dels interval acts i Eric Saade (participant suec a Eurovisió el 2011) va estar també molt divertit en el seu paper d’enviat especial a la green room.

loreen 2013

Però les actuacions més sonades de la nit van ser les de la guanyadora de l’any passat, Loreen amb un mix de les tres cançons que l’han fet famosa (Euphoria, My heart is refusing me i el single actual We got the power) i una esplèndida Sarah Down Finner interpretant una particular versió de l’èxit d’Abba The Winner takes it all.

Aquí teniu la recapitulació dels participants a la final d’Eurovisió, des de l’últim fins al primer:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s