Aquesta nit arriba la gran final del festival

Per Josep M. Sebastià

Per fi ha arribat el moment de parlar de la gran nit esperada per tots: la gran final del festival d’Eurovisió que es celebrarà aquesta mateixa nit des del Baku Crystal Hall de Baku. Una gala que estarà marcada per un gran nivell d’actuacions, de bones cancons presentades i un espectacle magnífic organitzat per la televisió d’Azerbaidjan, Ictimai TV.

La gran final comença amb un visionat de tot el complex creat especialment pel festival amb un repertori de pirotècnia espectacular. Posteriorment arriben els ballarins de ball clàssic per oferir unes variacions de danses populars del país i acabar amb el salt de Ell & Nikki interpretant (a play-back…) la cançó guanyadora de l’any passat.

Després els presentadors ensenyen a petita escala totes les obres que s’han fet per adequar el nou estadi on ens trobem i esperar a Eldar per poder acabar de presentar el festival conjuntament.

Anem a repassar totes les actuacions de l’assaig d’ahir al vespre:

1.REGNE UNIT

Començem la gran final amb una cançó amb bona composició però amb una intepretació nefasta de Engelbert Humperdinck ja que no afina en gairebé la totalitat de la cançó. Bona posada en escena basada en blancs i negres i amb un final apoteòsic de pirotècnia. Moltes opcions de quedar en els últims llocs del rànking.

2. HONGRIA

A l’igual que a la semifinal, Hongria posa en escena la cançó Sounds Of Our Hearts igual que ho va fer a la primera semifinal. Bona interpretació vocal i energia, tot i que per la qualitat de les cançons que hi ha a la gala fa entreveure que aquesta es quedarà al final de la cua.

3. ABLÀNIA

Rona NIshliu és l’artista que més adeptes i expectació ha causat entre el públic. La seva veu i la cançó amb força fa que sigui admirada en quasi tota la seva interpretació. Cap canvi respecte la posada en escena de la semifinal: Posició estàtica, amb bona il.luminació i sense cap problema de veu.

4. LITUÀNIA

Bon paper el de l’artista a la semifinal amb una bona intepretació vocal i més sabent que està sol sobre l’escenari. A més a més el posat atrevit amb la vena als ulls, ha fet que tingui molters possibilitats de poder fer que el país ocupi les primeres posicions en el ranking.

5. BOSNIA & HERZEGOVINA

Una de les cançons que més desapercebuda passava durant els assajos de la semi però que durant aquests últims dies ha anat guanyant terreny entre els assistents. Entenem que és per la veu i posada en escena de Maya Sar. Tot i així, i personalment crec que la cançó no té cap mena de garantia de poder acabar en bona posiicó. Li desitgem molta sort al país balcànic.

6. RUSSIA

El joc de les àvies ha fet furor entre tota la comunitat infantil de Bakú, a més de l’adulta que considera la cançó un èxit ja absolut del festival. Val a dir que durant l’assaig d’ahir a la nit la majoria de nens assistents no podien parar de saltar i ballar la cançó. Firma candidata a guanyar el màxim de vots del televot però que esperem pugui sortit perjudicada pel vot del jurat professional ja que la cançó és divertida però no té cap punt interessant musicalment i artisticament parlant. Tot i així firma candidata a ocupar algun lloc dels 5 primeres en el rànking final

7. ISLÀNDIA

Altre vegada els islandesos aposten per una cançó segura i amb bones veus. Així és tal com ho van demostrar ja a la semifinal on van aconeseguir classificar-se per a la final. Greta i Jonsi intepreten la cançó sense problema tot i que no ha itngut tanta expectació i suport entre el públic de l’assaig respecte el de la semifinal. Tot i així esperem tenir aquest país entre les primeres posicions.

8. XIPRE

Ivi Adamou no té especialment una bona veu per deixar en bona posició aquesta cançó que ha fet ballar tota la setmana tot el pavelló durant la seva actuació. Gràcies al seu cor podem dir que ajuda a ser una cançó amb moltes opcions de poder quedar entre les 10 primeres del ranking.

9. FRANÇA

Anggun apareix a l’escenari amb un gran vestit obra de Jean Paul Gautier i amb un equip de ballarins espectaculars que sobre diferents tarimes intenten fer acrobacies tot passant pel voltant de la cantant. Tot i que Angunn no destaca per ser una gran cantant ni tampoc per intepretar a la perfecció el tema si que la posada en escena i el resultat final que es veu per televisió si que és del tot encertat i poderia donar la sorpresa… Caldrà esperar l’actuació d’aquesta nit. El que ens queda clar és que França cada vegada té més ganes de guanyar el festival novament.

10. ITÀLIA

Nina Zilli és una de les cantants que més populars s’han convertit a la sala de premsa durant tota la setmana. Una persona senzilla i amb ganes de fer un bon paper pel seu país a Eurovisió. Tot i així i després de veure l’assaig d’ahir, L’amore É Femmina, que partia com a una de les favorites al triomf certament baixa les epectatives en veure que la veu d’ella no és del tot correcte i que la posada en escena li falta alguna cosa especial. Potser l’aposta dels ballarins que es veuen en el vídeo clip hauria funcionat. Caldrà esperar veure el veredicte.

11. ESTONIA

Ott Lepland és un altre dels cantants que més espectació ha causat entre els mitjans des de que ha arribat. Fins i tot Tanel Padar, guanyador per Estònia el 2001 ha estat donant suport a Lepland des de Bakú. Una cançó plena de força amb una interpretació vocal excel.lent que segurament no deixarà indiferent tampoc a tothom que estigui devant del televisor. Bones opcions de quedar entre els 10 primers.

12. NORUEGA

Tooji torna a repetir una posada en escena molt moguda però sense veure cap novetat al respecte. Si que la seva veu no destaca per oferir un bon directe però al mateix temps devant les pantalles el resultat és efectista. Tot i així i al tractar-se d’una cançó altament repetitiva i amb uns estereotips molt marcats dels estils eurovisius creiem que quedarà en bona posició.

13. AZERBAIDJAN

Personalment és l’aposta més ben cuidada de les 26 que passaràn per l’escenari aquesta nit. Una cançó amb molta força i amb una posada en escena brutal amb els efectes de llum que fa que el seu vestit es converteixi en tot una sèrie d’hologrames espectaculars i que per televisió donen una sennsació espectacular. Gran eufòria entre tots els assistents al pavelló i veu també espectacular la de Babayeva. Sens dubte estem devant de la possible candidata a ocupar un bon lloc entre eles 5 primers.

14. ROMANIA

Una cançó que havia agafat tanta popularitat moments abans de no veure-la en directe des del Baku Crystal Hall i que posteriorment ha abaixat el ranking per part del públic en veure que realment la veu de la canant falla en algun moment i que el so final no és del tot encertat. Tot i així si que té un ritme amb un caràcter suficient per poder tenir els 12 punts d’espanya.

15. DINAMARCA

Soluna Samay interpreta altre vegada aquest tema pop un pèl aborrit però que tant bons resultats està donant en les ràdios dels països escandinaus. Tot i així, la seva posada en escena no canvia pràcticament en res des de la semifinal. L’únic tret característic és que no es treu el barret en tota l’actuació. Estarem parlant d’un possible triomf per Dinamarca?

16. GRÈCIA

Tal com a apareixia a la semifinal l’actuació de Grècia sembla més una promoció turistica del país que no pas una cançó amb un bon sentit i estructura. Personalment crec que no té moltes possibilitats de posicionar-se en les priemres posicions i quedarà a la meitat de la taula. L’interpetació vocal de la cantant no és del tot encertada i en molts casos la can interpreta Kurt Calleja. per la televisia ser aquesta cançcions i quedarlevisi la perfeccit passant pel voltant de la cantant. çó està afogada

17. SUÈCIA

Loreen és encara una de les grans favorites a alçar-se amb l’estatueta aquesta nit. Una aposta que tal com ja vam veure en la semifinal està pensada única i exclusivament per a televisió i que no mostra cap punt espectacular entre el públic del pavelló. Tot i així el tema segueix arrasant entre el públic i l’obació abans, durant i després de l’actuació és massa. Serà finalment la guanyadora? Si? No? Ho sabrem aquesta nit.

18. TURQUIA

Altre vegada una posada en escena espectacular la de Can Bonomo i tot el seu grup. Actuen igual que a la final i val a dir que l’ovació al pavelló  és massa quan sona aquesta cançó ja que tot el públic natal té un cert apreci pel país. Bona interpretació de Can Bonomo però ni molt menys amb caire de poder guanyar l’edició. Posada en escena sense canvis respecte la semifinal.

19. ESPANYA

Si d’alguna cosa s’ha parlat aquests dies entre la premsa espanyola és de les poques ganes que té TVE de guanyar el festival i de les afirmacions falses que ha va fer Pastora Soler devant d’un mitjà important del país afirmant que el mteix ens havia comunicat que no podien fer el festival l’any que ve per motius econòmics i poc després la mateixa cantant i el mateix cap de delegació van desmentir per complet.

Rumors a part i parlant de l’actuació de la nit dir-vos que Pastora està genial i radiant. No ha fallat vocalment en cap aspecte i és més, en els crits forts de la cançó té tot el suport del públic i a l’acabar la canço es pot veure tot el Bakú Crystal Hall aixecat en peu per aplaudir a l’artista. Si que certament la il.luminació i els efectes poseriors no són els més adeqüats i caldria potenciar-ho molt més. Veurem aquesta nit finalment el resultat d’Espanya al festival.

20. ALEMANYA

Si d’alguna cosa destaca Roman Lob amb la seva actuació és de la seguretat que demostra devant les càmeres amb el seu tema. Una veu excel.lent i amb una il.luminació molt encertada i que ens recorda moltíssim a la final de la preselecció del seu país. Tindrà també una imatge completament diferent amb una gorra amb visera i amb una indumentària diferent. Tindrem un nou triomf d’Alemanya entre nosaltres? Ho sabrem aquesta nit.

21. MALTA

Una nova actuación igual de càrregues com la que va fer a la semifinal. Sense cap mena de dubtes, una cançó que ha anat agafant força durant aquests dies i que devant les càmeres sona i es veu de meravella. Una gran sorpresa per aquest país petit que aposta fort per aquesta gran final d’avui. Apostarem fort per Kurt Calleja

22. MACEDÒNIA

L’actuació de Kaliopi és espectacular i fa vibrar la pell de quasibé tot el pavelló. Una veu espectacular amb una seguretat devant dels micros com cap altre artista ens ha donat durant tota aquesta setmana i amb una cançó amb una demostració de bona feina. Desitgem tot la sort el món per l’artista que ha fet que Macedònia torni a estar a la final després de 5 anys.

23. IRLANDA

Energia positiva per aquesta peça dels Jedward que fa que tot el pavelló s’aixequi devant l’espectació de tot el públic. Cap canvi respecte l’interpretació a la final: bon efecte amb aigua i bona il.luminació del tema. Aposta segura per poder aclaparar la gran majoria dels vots a través de telèfon ja que vocalment tampoc destaca per ser una bona cançó i encar amenys si es té en compte la mala interpretació dels bessons. Molta sort Irlanda!

24. SERBIA

Bona seguretat devant les càmeres i una seguretat espectacular la de Zeljko amb una balada balcànica qu estem segurs que quedarà entre les 5 primers del raking. Bona composició i bona veu per aquesta peça màgica. Estarem devant la guanyadora d’enguany?

25. UCRAÏNA

Cançó que només per la melodïa ja transmet bones vibracions entre el públic però que ahir a l’assaig no va tenir tanta expectació com en la semifinal. Bona aposta que realment és efectista en relació a la posada en escena i les pantalles que surten darrere. Tot i que la veu de Gaitana ahir durant l’assaig a va ser molt millor que no pas les seves actuacions a les semifinals. Tot i fer moure a tot el públic no creiem que itngui prou força com per poder-se endur el segon triomf per aquest país ex-soviètic.

26. MOLDÀVIA

La gràcia de la posada en escena d’aquesta cançó i l’energia que transmitia el cantant estem segurs que van ser els ingredients per fer que passés a la final aquest tema divertit i alhora efectista amb una coreografia còmica i divertida. Tot i així esprem que ocupi una bona posició a la final ja que francament es mereix un bon lloc.

Un cap acabades totes les actuacions arriba el torn de veure un interval act completment espectacular amb l’intervenció de Emin, un dels cantants més famosos que alhora és el gendre del primer ministre del país. Tot un joc de família per fe caure la baba a la filla en directe amb una posada en escena brutal. Ell surt penjat del mig de l’escenari i comença amb un joc de làsers i foc espectacular entre el públic. Evidentment tot el Bakú Crystal Hall es desvoca en veure l’actuació d’un dels ídols de molts.

Seguidament ja es procedeix als vots finals de cada país. Només dir-vos que durant l’assaig d’ahir a la tarda, els vots ficticis els va guanyar en la classificació general Espanya, esperem que aquesta nit es repeteixi la mateixa sort.

Tant bon punt acabi la gala anirem de seguida a escoltar el guanyador/a a la sala de premsa i a informar-vos ràpidament.

Que passeu tots una bona vetllada del festival!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s