Tooji ha estat el vencedor per a Noruega

Per Josep M. Sebastià

Aquesta mateixa nit s’ha celebrat la gran final del Melodi Grand Prix 2012, la preselecció nacional noruega que serveix per escollir qui serà el pròxim representant al Festival d’Eurovisió. El mecanisme de la preselecció ha anat apostant any rere any al del reconegut Melodifestivalen suec: un seguit de gales eliminatòries a diferents ciutats del país per acabar amb la finalíssima gala a la capital, en aquest cas Oslo.

I de fet, com ser ja habitual s’ha celebrat de nou al teatre-auditori Spektrum, conegut per tots per ser l’escenari del Festival del 1996 i que enguany ha estat presentada per Marte Stokstad i Per Sundnes, reconeguts col.laboradors de la cadena pública noruega. La gran final d’aquesta nit estava composada per 10 temes escollits de les 3 últimes gales i, entre d’elles una d’escollida per un jurat intern justament aquesta setmana per acabar de completarles totes.

El sistema de votación del Melodi Gran Prix ha estat mixte, o sigui, amb jurat professional i el televot dels telespectadors i la gala ha tingut el mateix format que anys anteriors: després de la ronda d’actuacions, s’han anunciat els 4 super-finalistes per tornar a interpretar la seva cançó i passar a la votació final de les 4 propostes.

D’entre elles, les cançons que han arribat a la final han estat: Things Change de Bobby Bare & Petter Oien, Somewhere Beautiful de Nora Foss Al-Jibri, Ola Nordmann de Plumbo i Stay de Tooji. Finalment ha estat el mateix Tooji el gran vencedor gràcies als vots dels telespectadors en la gran majoria de regions del país mentre que Nora Foss Al-Jibri ha obtingut la màxima votació possible dels experts dividits en les tres zones geogràfiques.

La classificació general ha estat la següent:

4 primers Super-finalistes i resta de finalistes:

  1. Tooji: Stay
  2. Nora Foss Al-Jibri: Somewhere Beautiful
  3. Bobby Bare & Peter Oien: Things Change
  4. Plumbo: Ola Nordmann
  5. Reidun Saether: High On Love
  6. Lise Karisnes: Sailors
  7. Malin: Crush
  8. The Carburators: Don’t Touch The Flame
  9. Yaseen & Julie Maria: Sammen
  10. Tommy Fredvang: Make It Better

Tooji va nèixer a la capital d’Iran fa 25 anys tot i que resideix al país nòrdic des de ben petit. Més tard va provar sort com a model a l’edat de 16 anys i el seu punt culminant va ser quan va ser reconegut per presentar programes tant importants com Super Saturday o Tooji’s Top 10 a la cadena MTV de Noruega. L’únic treball musical que té fins a dia d’avui és un senzill editat l’any 2008 anomenat Swang Swong.

Respecte la cançó guanyadora val a dir que té similituds amb la proposta sueca del 2011 d’Eric Saade: Un tall a l’estil dance, amb bona coreografia però amb un toc distintiu de sons orientals. Tot i les comparacions odioses creiem que l’aportació de Tooji a Bakú serà del tot encertada ja que la seva potencia vocal del cantant com la seva posada en escena és bona.

La lletra de la cançó és del propi Tooji i la composició ha anat a càrrec de Peter i Fiffe Boström, coneguts en el cartell eurovisiu per treballar per artistes com Carola o Charlotte Perrelli, entre d’altres, i també per ser els propulsors de cançons del Melodifestivalen com Headlines dels Alcazar, In The Club de Danny Saucedo o Manboy del citat Eric Saade.

Podeu veure l’actuació de Tooji al Melodi Grand Prix 2012:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s