Lys Assia no vol morir sense tornar-ho a repetir

Per Josep M. Sebastià

Avui mateix hem pogut conèixer una notícia molt gratificant per a tots els fans del festival d’Eurovisió. La cantant Lys Assia, primera guanyadora del certàmen europeu, vol tornar a intentar pujar a l’escenari eurovisiu representant el mateix país que la va veure guanyar i on ha residit bona part de la seva vida i en l’actualitat. Fa 55 anys que es va emportar el primer trofeu d’Eurovisió i fins a dia d’avui, als seus 85 anys, ha estat molt vinculada al festival. Tant és així que ha estat la convidada d’honor en quasibé totes les últimes edicions.

Rosa Mina Schärer, nom real de l’artista va ser molt reconeguda abans del triomf del 1956 a Eurovisió a països com Alemanya, Austria o a la mateixa Suïssa. El seu estil es base en cançons lentes, basicament amb lletres d’amor amb una melodia pròpia dels anys 50 i 60. A més, la mateixa va cantar en reconegudes sales de festes de París, Madrid, Nova York i Buenos Aires. Va tenir l’oportunitat també de cantar per la Reina Isabel II d’Anglaterra, també per el desaparegut rei Faruk d’Egipte o fins i tot per Eva Perón.

Podem veure l’actuació al festival d’eurovisió amb la seva cançó guanyadora, Refrain:

L’èxit destacat de la seva carrera el trobem amb la cançó Eine Weibe Hochzeitskutsche (una carrossa blanca) on va enamorar a bona part dels alemanys l’any 1946, és a dir, després de la postguerra alemanya.

Poc després del seu triomf a Eurovisió es va casar amb Oskar Petersen, propietari d’una important cadena d’hotels a nivell mundial pero justament l’any 1995, el matrimoni va patir un greu accident de cotxe que va acabar amb la vida d’Oskar. Les seqüel.les de Lys en aquest tràgic desenllaç matrimonial li va causar un infart un any més tard, però que va superar amb èxit.

Enguany, la televisió suïssa li ha demanat aquest petit detall de tornar-se a presentar a la preselecció del seu país per poder aconseguir tornar a representar-los on presenta la cançó C’etait Ma Vie (Va ser la meva vida), un tall clàssic i nostàlgic a ritme de balada que ha estat composada pel reconegut Ralph Siegel, compositor del tema guanyador del festival l’any 1982, Ein Bischen Frieden de Nicole. Per altra banda, Jean-Paul Cara ha estat el responsable d’escriure la cançó. Cara va ser el co-autor de L’Osieau Et L’enfant, cançó també guanyadora l’any 1972 amb la francesa Marie Myriam.

Lys Assia ha grabat un videoclip per a l’ocasió on interpreta la seva candidatura a l’escenari d’un teatre clàssic. Entre el públic i el jurat de la preselecció es decidirà si finalment aconsegueix la plaça final per Die Grosse Entscheidungsshow, la preselecció suïssa. En podeu veure el resultat en el següent vídeo:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s