Barcelona va ser el centre de la música mediterrània (Part II)

Història del Festival de la Cançó Mediterrània (3a. i 4a. edició, 1961 i 1962)

Per Josep M. Sebastià

Continuant amb el monogràfic sobre el festival de la cançó Mediterrània celebrada a Barcelona durant la dècada dels 60 en repassem dues edicions més:

  • 3a. Edició, 1961

Després del reconeixament dels dos primers anys del festival a Barcelona i després dels triomfs d’Itàlia i Grècia, la tercera edició va conincidir amb l’incorporació de TVE a la xarxa d’Eurovisió i precisament van ser 11 els participants que van actuar a la final del Palau d’Esports. Els presentadors van ser els mateixos que la segona edició: Federico Gallo, Isabel Bauzá i Ana María Solsona.

Ana María Solsona

Aquesta tercera edició va estar marcada pel primer triomf de França al concurs amb el popular Robert Jeantal, més conegut per ser la versió francesa del gran Sinatra i per les seves similituds. La cançó que va interpretar va ser Dans Le Croix De Ta main que més tard també s’apuntaria a grabar-la en castellà amb el títol de En La Cruz De Tu Mano.

En podeu sentir fragments en el següent vídeo:

Seguit de Jeantal es va classificar l’eurovisiu català José Guardiola acompanyat de Lidia Torelló amb la cançó Presentimiento. Aquest va ser precisament el gran reconeixament del cantant i de qui vindria la seva gran popularitat arreu del país i conseqüentment també l’elecció perquè fós representant a Eurovisió en anys posteriors. I celebrant el renom del festival, el mateix Guardiola va editar un disc on interpretava les quatre primeres classificades en aquesta edició del festival.

Cal remarcar que el certàmen va ser tot un reconeixament per les emissores de ràdio i la música que es cultivava en aquell moment i va servir de referent a molts artistes espanyols. En aquesta edició van intentar-ho per Espanya un total de 550 cançons de les quals s’en van pre-seleccionar unes 22. D’entre els participants cal esmentar a Imperio de Triana, Lita Torelló, Daniel Clavero, l’eurovisiva Conchita Bautista, Ramon Calduch i el mateix José Guardiola.

Altres participants a la final van ser Alekos Pandas, que tornava a repetir per Grècia i que es va classificar 3r. amb la cançó Ta Grissa Matakia i també l’Italià Jimmy Fontana que va aconseguir un 6è lloc.

En aquesta imatge recuperada de l'arxiu de La Vanguardia es pot veure l'arribada a l'Aeroport Muntadas (denominació antiga de l'actual Aeroport del Prat de Barcelona) dels tres participants grecs (22-9-1961)

  • 4a. Edició, 1962
La 4a. edició del concurs es va tornar a celebrar al Palau d’Esports de Barcelona i va ser presentat pel mateix Federico Gallo, Maria del Puy i Nieves Navarro. Un festival que passaria a la història per la gran polèmica a través dels cupons de votació. En aquesta edició s’hi van incorporar de nou països com Espanya, França, Grècia, Itàlia, i el debut de Xipre, Malta i Mónaco.

Nieves Navarro

Però el més sonat de tot va ser el primer triomf d’Espanya amb la cançó Nubes de Colores, escrita per Augusto Algueró i interpretada per José Guardiola i Monna Bell. L’esmentada polèmica va venir quan el dia següent es va descobrir que s’havien dispositat 6.807 paperetes-cupons i només s’havien arribat a vendre 5.777 entrades per a la mateixa final. O sigui que començàvem a ser una mica com els ucraïnesos o bielorrussos de l’actual Eurovisió… Però donat que no existia cap diferència entre les targetes utilitzades per a les dues semifinals i final del festival del 1962 el més probable és que molts dels assistents s’abstinguéssin de votar a les dues primeres semifinals i ho féssin a l’última, cosa que va vulnerar totalment les regles del joc. A causa del fet es va oficialitzar que el primer lloc seria per tots els finalistes.

Aquí podeu escoltar la cançó Nubes de Colores interpretada per Monna Bell:

El certàmen també va servir per donar a conèixer a la coneguda Salomé, que anys més tard seria una de les guanyadores d’Eurovisió. Aquesta vegada va interpretar el tema La Muralla de Berlín. En el següent enllaç podeu escoltar-lo:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s