La Terra de foc, Azerbaidjan a Eurovisió

Per Glòria Bricollé

Durant aquest dies, arran de la victòria d’Eldar i Nigar al Festival del 2011, tothom es pregunta on és Azerbaidjan, quin és el nom de la seva capital, quines infraestructures té i sobretot, quina ha estat la clau de la seva victòria a Düsseldorf. El pas d’aquesta república del Càucas per Eurovisió no ens ha deixat mai indiferents, des dels inicis fa quatre anys ha estat top10 i amb molts bons resultats a les semifinals. Anem a veure quina ha estat la carta de presentació d’Azerbaidjan a Festival i probablement al món.

2008, l’estrena de la terra de foc Des del 2006,  amb la participació d’Armènia, i el 2007 amb la de Geòrgia, que la tele azerbadijanesa, l’AzTV, intentava entrar a la EBU i ho va aconseguir a finals del 2007. Per tant, les portes estaven obertes, tan per ells com per un altre petit país que s’estrenava, San Marino.

La gala de preselecció fou anomenada Land of firei es va celebrar el 2 de febrer del 2008 i no es van escatimar recursos, ja que van actuar Sertab Erener, Ruslana i Marija Serifovic i es va retransmetre en directe també a Turquia i Lituània.

En aquest show van presentar-se tres candidats cantant dues cançons cadascun (Unformal, Aynur i Elnur) i finalment van ser escollits guanyadors Elnur Hüseynov i Samir Javadzadeh amb la cançó Day after day, un tema amb aires de rock dur on barrejaven àngels i robots, blanc i negre, veus blanques amb veus de heavy metal. Va ser un tema molt comentat. Vegeu-ne les imatges a la final del Festival de Belgrad:

Day after day passar de la 1a semifinal a la final en 6è lloc amb 96 punts ( 8 dels quals d’Andorra)  i va quedar en 8ena posició a la final, amb 132 punts (amb 12 punts de Turquia i Hongria i, atenció, de nou, 7 punts des d’Andorra). Quina és la connexió andorrana amb Azerbaidjan?

2009, medalla de bronze

Després de la gloriosa estrena d’Elnur i Samir, la cadena estatal va decidir engegar un nou procés de preselecció, però degut a la poca qualitat de les candidatures es va decantar per designar directament Aysel Teymurzadeh, una jove nascuda a Bakú i cantant de R&B com a representat del país al Festival de Moscou del 2009. I el 5 de febrer s’anunciava que el tema escollit era Always, i que el cantaria juntament amb el Arash Labaf, un artista amb ascedència sueca i iraniana.

Always, una rumba supercomercial cantada de nou en anglès per Aysel i Arash, es va convertir en una de les cançons més cantades i ballades del Festival de Moscou, essent també una de les favorites. No va decebre: a la segona semifinal va arribar al 2n lloc amb 180 punts i a la gran final va aconseguir un fantàstic tercer lloc, amb 207 punts, només superats per Islàndia i Noruega.

2010, el moment Safura

De nou el Land of Fire reunia 6 candidats per a representar Azerbaidjan al Festival del 2010 a Noruega, eren 30 candidats dels que se’n van destriar només sis: Milk & Kisses, Elli Mishiyeva, Azad Shabanov, Ulviyya Rahimova, Safura Alizadeh i Maryam Shabanova. Dels sis en van quedar tres, Milk & Kisses, Maryam i Safura. A la gala final del dia 2 de març els tres finalistes van cantar tots tres cançons cadascun a la seva manera: Drip drop, Under my skin i Soulless. Finalment Safura,  la jove cantant de Bakú nascuda el 1992 i guanyadora del Pop idol del país, fou designada la participant azerbaidjanesa amb el tema Drip drop, composat per Stefan Orm i Sandra Bjurman i coreografiada per JaQuel Knight.

Safura presentava a Oslo un tema guanyador, amb vídeo accidentat inclòs, vestida de blau i baixant d’una escala, amb unes corredisses que s’han fet ja famoses i que tenia molta força i molts punts per quedar igual o millor que els seus predecessors. De nou participava a la 2a semifinal i de nou va quedar segona, amb 145 punts (12 de Geòrgia, Turquia i Ucraïna). Tot feia pensar que podria quedar segona o fins i tot primera a la gran Final, però no fou així, l’actuació perdia força i no va poder superar ni al fenònem Lena, ni a Turquia, ni a Romania ni a Dinamarca. Safura va quedar en 5ena posició, amb 145 punts, amb 12 de Bulgària, Malta, Turquia i Ucraïna.

Malgrat aquest pas enrera que va suposar Safura, Azerbaidjan va aprendre la lliçó i va preparar una nova cursa per a Eurovisió, aquesta vegada sí, arribant a la victòria amb Running scared d’Ell&Nikki. És la recompensa després de tres anys presentant temes diferents i divertits, arriscats i controvertits, però sempre amb voluntat de quedar entre els primers. Tot arriba a Eurovisió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s