Azerbaidjan guanya el Festival d’Eurovisió 2011

Per Glòria Bricollé i Josep M. Sebastià

Nikki i Ell, els cantants amb el seu tema "Running scared", guanyadors del Festival 2011

Fa ben poca estona ha finalitzat la 56ena edició del Festival de Eurovisió 2011 celebrat a la ciutat alemanya de Düsseldorf.

Final sorpresa al Festival d’aquesta nit, amb la victòria d’Azerbaidjan amb 221 punts, seguits del celebrat retorn dItàlia, amb 189 punts i en tercera posició un dels favorits, el suec Eric Saade, amb 185. Cal esmentar que Azerbaidjan havia quedat segona a la primera semifinal, precedit per Grècia i en canvi Suècia havia guanyat la segona semifinal, per tant la tendència de vot ha sigut semblant, coincidint gairebé tots els resultats de les semifinals amb la de la final, exceptuant la presència d’Itàlia, que participava directament a la Final.

Aquest any el sistema de presentació dels jurats era diferent, ja que no es sortejava l’ordre d’aparició dels països a l’hora de donar els seus vots, sinó que es va idear un sistema algorítmic pel qual es calculava els vots i s’ordenaven per tal que les diferències entre els primers de la llista fossin les mínimes fins el darrer moment, aguantant l’expectació el màxim possible. El que no ha canviat és que els vots procedien del jurat i del televot en un 50% cadascun, com el 2010.

Hi ha hagut moltes altres sorpreses, el quart lloc ha estat per Ucraina i el cinquè per Dinamarca i en canvi,  favorites com ara Regne Unit o Franca s’han desplomat fins al 11e i 15è llocs respectivament, aixi com Russia al 16è.

Aquests han estat els resultats de la Final del Festival:


Eldar i Nikki, els representants adzebaidjans i el seu “Running scared”

Eldar i Nikki són un duet format per Nigar Camal i Eldar Gasimov, vàren ser proclamats els representants d’Azerbaidjan el dia 11 de febrer i un mes més tard presentaven el seu tema “Running scared”. Eldar Gasimov prové del món dels musicals, nascut el 1989 i ha fet diferents concerts tant a Russia com a Azerbaidjan. La seva companya, Nigar Camal, viu a Londres des del 2005, canta R&B, pop, i soul. Son dos cantants ben diferents, hi ha qui diu que no hi havia química entre ells per interpretar aquesta balada tan ensucrada, pero els resultats evidencien que han tocat la fibra a tot el públic del continent.

Azerbaidjan actuava en 19ena posicio, entre Austria i Eslovènia. Vegeu l’actuació que els ha catapultat a la primera victòria del seu país al Festival:

La candidata espanyola Lucía Pérez, en 23 ena posicio

Espanya no aixeca el cap, segueix en els darrers llocs dels resultats de la Final, en aquesta ocasió ha rebut els 12 punts dels dos països veïns, França i Portugal i altres vots com ara els de Macedònia i Romania, pero no han estat suficients per aconseguir una millor puntuació. Des del 2004 que no arriba a la desena posició i hi ha hagut excepcions com ara el 15è lloc aconseguit per Daniel Diges el 2010 i el 16 lloc per al català Rodolfo Chiquilicuatre el 2008. Espanya en aquest 2011 només ha pogut superar Estònia i Suïssa.

Aquí teniu podeu veure l’actuació de Lucía Pérez:

El festival del 2012 a Baku?

Amb la victòria d’Azerbaidjan, una republica ex-soviètica del Càucas independitzada el 1991 de l’URSS, amb conflicte obert amb Armènia per la qüestió de Nagorno Karabaj i els seus refugiats, per tant ara s’obren un munt d’incògnites sobre l’organització del Festival durant els dies 22, 24 i 26 de maig del 2012. La seguretat i la infraestructura tècnica i turística del pais tenen conegudes deficiències aixi que més endavant coneixerem els detalls del proper Festival.

One comment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s