Primera gala de selecció de TVE, resultats i comentaris

Per Josep Ma. Sebastià i Glòria Bricollé


David Sancho, Auryn, Lucía Pérez, Gio i Da Igual, seleccionats

Ahir divendres Televisió Espanyola va retransmetre en directe la primera gala per a seleccionar intèrpret per al Festival d’Eurovisió, produïda per Gestmusic. Va aconseguir una audiència màxima de més de dos milions d’espectadors i un share del 10,8%.

Destino Eurovisión va ser un programa de curta durada, de menys de dues hores, sense interrupcions i presentat per la ja veterana Anne Igartiburu des dels escenaris de TVE a Catalunya, als platós de Sant Cugat. L’estructura del show es basava en les dotze actuacions intercalades amb les valoracions del jurat i comentaris en off de Xavier Sardà i el senyor Casamajor, així com la presència de Daniel Diges rera l’escenari acompanyant els artistes, a l’anomenada green room. Mentre es donava temps per al televot dels espectadors, apareixien a l’escenari  les actuacions de Soraya, Pitingo i Albert Hammond. I per acabar el resultat de les votacions del públic i del jurat. Així que dels 12 preseleccionats se’n escollien cinc.

El Jurat estava composat per Albert Hammond (cantant, compositor i productor musical gibraltareny, famós durant els anys 70), Merche (cantant gaditana de Vale Music, amb cinc àlbums sota el braç), Reyes del Amor (especialista en el Festival d’Eurovisió), David Ascanio (cantant, també del segell Vale Music) i Boris Izaguirre (escriptor i periodista). Els cinc membres van comentar de dos en dos les actuacions i de les dotze incials en van eliminar quatre. De les vuit restants el públic en trià tres i el Jurat de nou va intervenir salvant-ne dues més.

Trenca el gel David Sancho amb una versió elegant i sòbria del clàssic de Conchita Bautista Estando contigo, vestit gris, corbata negra, tupé estil Bublé i amb gran desimboltura a l’escenari. Acompanyat de tres ballarines i la coreografia de l’etern Poty, el crooner de Teruel fa una actuació gairebé impecable, ja que escoltem un “gal”l al final de la cançó.

Roima Duran s’atreveix amb Wild dances guanyadora a Istanbul 2004. És una interpretació desigual, amb força coreogràfica però amb veu i pronunciació insuficient. La cantant de Ronda és la primera expulsada de la vetllada.

La banda de Reus Da Igual despertava crits entre el públic i tenia molts seguidors a la xarxa. Van plantar sobre l’escenari una versió rockera de l’inoblidable Bailar pegados del sabadellenc Sergio Dalma. Malgrat la veu del cantant no és portentosa aconsegueixen transmetre energia i molta força. Es posen a la butxaca públic i de ben segur el televot femení i jove.

Tal i com hem esmentat, dels tres primers el jurat elimina Roima Duran.

Enceta la segona tanda Lucía Pérez, amb un altre clàssic No n’o l’età en castellà. Aquesta jove de Lugo rep felicitacions justes del jurat, ja que tant la veu com l’actitud són les adequades. No és una actuació brillant però resulta eficaç, ja es veurà al final.

Segueix el quintet madrileny Auryn format per Carlos Pérez, Blas Cantó, David Martín, Daniel Fernández i Álvaro García-Gango. Com ja haviem vist en els càstings, ens ofereixen una versió a capella del hit dels germans Olsen Fly on the wings of love. Asseguts en tamborets i amb vestuari de gris elegant, els joves llueixen un talent de mitja volada molt efectista.  Sembla que les actuacions inicials són les que tenen més èxit…

Final de la segona bateria: Las Miranda, les germanes catalanes Patricia i Laura Ugarte. Si en el càsting inicial van interpretar Waterloo aquesta nit no deixen els anys 70, cantant i ballant Ding a dong guanyadora holandesa del 1975 a mans dels Teach-In. És un numeret que no passarà a la final. Ni a la història.

Es revela el segon expulsat de la nit: les germanes Miranda.

Continua la gala amb els Sunami, un quartet rocker que versiona Gwendoline de Julio Iglesias. Comença el tema amb balada retinguda però es transforma en precipitació, desafinació i xuleria cantodeloquera. Malauradament es perd una oportunitat d’or per ells, ja que el tema prometia.

Gio, nom artístic de Sergio Bermejo, és un vell conegut de les preseleccions espanyoles per al Festival. En aquest 2011 presenta la seva particular visió del Satellite, la cançó que va permetre Alemanya guanyar el darrer festival. Alguns anomenen el seu estil com a vintage, sigui com sigui no se li pot negar personalitat ni destresa interpretativa malgrat certes mancances vocals.

Novena actuació de la nit a càrrec de Guadiana, solista de Badajoz, que presenta una balada firmada incialment per Celine Dion, Ne partez pas sans moi. La podem escoltar primer en francès i la segona estrofa en castellà. La cantant té una bella veu, potent i força precisa. No l’acompanya una bona presència física ni un vestit adequat. Aiaiai…

El jurat decideix que no passa a la següent fase el grup Sunami.

Les tres actuacions finals comencen amb una sorpresa molt especial, la força de María López, a l’alçada d’Anabel Conde amb el seu Vuelve conmigo. La Jennifer López madrilenya ens fa somniar per una estona la possibilitat de portar a Düsseldorf una artista en condicions.Veu, presència, vestuari… tothom volia veure-la a la final però sembla que tothom no vota.

El guapo oficial de la nit, Baltanás, actúa en onzena posició, atrevint-se amb el  Fairy tale d’Alexander Rybak. El sevillà es crea una cuirassa que el perjudica, mig timidesa mig inocència, potser estava preocupat per la veu, per la coreografia… no sabem què és però ell no és al 100% a Sant Cugat. I li passa factura més tard que d’hora.

L’encarregada de tancar files és la murciana Paula Marengo, amb un impecable Tu te reconnaitras d’Anne-Marie David (Luxemburg 1973) cantada en francès i castellà igual que Guadiana. Abillada amb un minivestit blanc, petinat a lo garçon i llavis rebentons, Paula era una petita esperança junt amb Maria López però que es va esvanir ben aviat.

Paula Marengo, última expulsada pel Jurat. No havia de ser Baltanàs?

En aquest moment s’obren les línies telefòniques per tal que els espectadors votin tres dels vuit candidats que queden després de la primera criba: David Sancho, Da Igual, Lucía Pérez, Auryn, Gio, Guadiana, María López i Baltanás. Comencen ara les actuacions dels artistes convidats: Pitingo, el mateix membre del jurat Albert Hammond i també Soraya sorprenent aparició a Televisió Espanyola des de la criticada participació al Festival del 2009, presentant el seu hit Live your dreams, guapíssima albina com sempre per bé que amb la veu massa forçada.

Finalment, i després de la deliveració es va desvetllar els 5 finalistes de la nit, que en aquest cas, i tal com hem dit van ser David Sancho, Auryn, Lucía Pérez, Gio i els catalans Da Igual. Sorprenentment, María López no va passar ala criba de divendres.

La gala Destino Eurovisión va ser el programa més vist durant la nit d’ahir, arribant a una audiència de 2.005.000 espectadors i aconseguint un 10,8% de quota de pantalla. Així mateix, altres programes rivals en la seva franja com Sálvame Deluxe o Dónde Estás Corazón van arribar a 1.850.000 i 1.150.000 respectivament.

A més ja està tot preparat per la gala del divendres de la setmana que ve en la que tindrà molta més representació catalana amb candidats com Mònica Guech, Sergi Albert, Pau Quero, Don Johnson’s i Lorena Rosales, a més de la resta com les Alazán, Esmeralda Grao, Melissa, Sebas, Sometimes, Valeria Antonella i el grup We.

Podeu veure tota la galeria fotogràfica de la gala a la secció d’Arxiu Fotogràfic o clicant aquí.

2 comentaris

  • Totalment d acord amb el comentaris de Baltanas…menysmal que no he sigut l unic que ho ha vist!!!! Mua

  • L’enhorabona per la cobertura de la notícia. La crònica és ben completa i detallada i algunes de les fotografies són espectaculars.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s