Tot a punt pel Junior Eurovision 2010 desde Minsk

Per Josep M. Sebastià

La capital Bielorussa ja té tot l’engranatge apunt per enlluernar a tot europa amb l’organització de la setena edició del Junior Eurovision Song Contest, el festival d’Eurovisió en petit format i amb la participació de petites estrelles. Un certàmen també organitzat per la Unió Europea de Radiodifusió on l’únic requisit que necessiten els representants és l’edat, de 10 a 15 anys. La cita serà el pròxim dissabte 20 de Novembre a partir de les 20:15h CET des del Minsk Arena.

De fet ja des del passat cap de setmana s’ha començat a donar forma a l’escenari i han començat els assajos de cada participació. Enguany el festival comptarà amb la presència de 14 participants: Lituània, Moldàvia, Països Baixos, Sèrbia, Ucraïna, Suècia, Rússia, Letònia, Bèlgica, Armènia, Malta, Bielorrússia, Geòrgia i Macedònia, un estat més que en l’edició de l’any passat desde Kíev.

L’inici d’aquest esdeveniment es remonta a l’any 2003 quan la UER va tenir la idea de crear una còpia del format del festival sènior però en aqeust cas només per a nens i adolescents. De fet, molts recordarem a Sergio, el primer representant espanyol on va interpretar a Copenhague una cançó dedicada a la seva mare. Un any més tard María Isabel s’emportaria el primer premi del certàmen i les tres posteriors cançons escollides per Espanya van passar sense pena ni glòria tant en la mateixa difusió com en el resultat final. Tanmateix l’any 2007 el fins llavors director general de Ràdio Televisió Espanyola, Javier Pons, va al.legar que el format fomentava estereotips que no compartien a la direcció de la cadena, fent referència a la publicitat i el seguiment mediàtic d’un menor d’edat. Aquest ressó es va fer pal.lès també en altres països que mica en mica van anar abandonant el concurs.

Tot i aquesta decadència, altres països novells en la tradició eurovisiva com els de l’antiga Unió Soviètica s’han agafat el Festival com un trampolí més per conèixer el seu talent musical i alhora promocionar el seu país. Tant és el cas que justament el país organitzador d’enguany és qui manté el millor rècord de triomfs, el 2005 i 2007. També cal recordar que en aquest cas la seu per celebrar el certàmen s’escull internament i sense seguir una ordre de preferència sobre el guanyador de l’any anterior, tal com passa en el Festival sènior organitzat per la UER.

Després que els Països Baixos s’emportéssin el primer trofeu del Junior l’any passat amb el jove Ralf Mackenbach i la cançó Click Clack ja es poden valorar algunes candidates a prendre-li aquest premi: Letònia, Suècia i Armènia de moment en són algunes, caldrà esperar aquest dissabte per veure el resultat.

La televisió Bielorrussa ha apostat al màxim per aconseguir que el show pugui sortir a la perfecció, primer de tot escollint un recinte inaugurat recentment i amb unes prestacions acústiques i funcionals excel.lents com el Minsk Arena i també per comptar amb tot un seguit de professionals tècnics que de ben segur donaràn una bona imatge de producció. Els presentadors d’enguany seràn Denis Kourian, molt conegut a la televisió del país i un reconegut eurofan i la periodista Leila Ismailova.

De cara a l’edició del 2011 s’està deliberant quina serà la millor capital per acollir el Junior Eurovision. Les candidates són Suècia o Geòrgia. Caldrà esperar en breu la desició de la UER.

Abans no arribi el dissabte us deixem amb un resum de les 14 cançons que participaràn al concurs:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s