L’Eurocalendari, les primeres finals confirmades

Per Glòria Bricollé

Falten encara set mesos pel Festival d’Eurovisió però les televisions europees comencen a posar fil a l’agulla per triar un bon representant per a Düsseldorf. Alguns ho tenen ben clar i d’altres mantenen el misteri fins encetar l’any 2011. Alemanya, Holanda i Xipre han triat ja intèrpret però no pas cançó i tenim algunes dates de les finals escandinaves.

No sabem si es retiraran altres països apart d’Andorra i Montenegro ni si tornaran Hongria, la República Txeca o San Marino. Així que aquest degoteig d’informació fa que no sigui fàcil elaborar un calendari eurovisiu.

Avui repassem les finals ja confirmades abans no acabi el 2010: Suïssa, Albània i Romania.SUÏSSA: 11 de desembre del 2010

La primera final, la més matinera. Es podien presentar candidatures entre l’1 i el 30 d’octubre i la televisió suïssa durà a terme una selecció interna per triar les 10 finalistes. També sabem ja que la final del dia 11 de desembre es retransmetrà des de Kreuzlingen i que la darrera paraula la tindrà el televot.

Hi ha una pila de candidatures amb experiència eurovisiva: destaquen Piero Esteriore (2004), Miodio (2008), DQ (2007), Todomondo (2007) i Mariella Farré (1983 i 1985). També Paula Seling (Romania, 2010) es presenta com a compositora amb una cançó interpretada per la sudafricana Nadine que porta per titol “Perfect time”.

Recordem que Suïssa no venç a Eurovisió des del 1988, amb Celine Dion (que acaba de ser mare de bessons) i el seu Ne partez pas sans moi:


ALBÀNIA: 25 de desembre del 2010

La data límit per presentar candidatures finalitza el proper 6 de novembre. Aquest any, 28 cançons seran seleccionades per un jurat professional per competir en les dues semifinals que tindran lloc els dies 23 i 24 de desembre i la gran final del Festivali i Këngës serà el dia de Nadal.

A cada semifinal competiran 14 cançons i de cada semifinal 5 cançons seran eliminades: només 18 cançons entraran a la gran final. També el sistema de votació serà diferent aquest any. En la gran final, les cançons seran avaluats per dos jurats, el jurat central i el jurat alternatiu amb els representants de mitjans de comunicació locals.

Es rumoreja que es presentaran les cantants Besa Kokedhima i Linda Halimi. Vegeu l’actuació de Kokedhima al Festivali i Këngës del 2008:

ROMANIA: 31 de desembre del 2010

El dia 5 de novembre acaba el termini per presentar propostes i el dia 15 de novembre es faran públiques. La Final nacional amb aproximadament entre 12 i 17 candidats es podrà gaudir durant el programa de Fi d’Any de la TVR i conduïda pels participants a Oslo, el duet de Paula Seling i Ovi amb la presentadora Marina Almasan Socaciu. El resultat final es decidirà a través de jurat i televot.

En aquesta ocasió és de calaix quin vídeo acompanyarà aquesta notícia, oi? doncs sí, són Paula Seling & Ovi durant la final del Festival d’Eurovisió a Oslo 2010 on van aconseguir la tercera posició, igual que el 2005 de Luminita Anghel i el seu Let me try. Aquí tenim el Playing with fire:

———–

Anirem actualitzant l’Eurocalendari periòdicament. Si voleu començar a reservar caps de setmana de 2011 ja podeu apuntar:

30 de gener: Holanda

12 de febrer: Noruega i Finlàndia

26 de febrer: Dinamarca i Estònia

27 de febrer: Ucraïna

12 de març: Suècia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s