Recordant una fita històrica amb Jordi Gil: El català a Eurovisió

Per Josep M. Sebastià

Ara que sabem del cert que Andorra no tornarà al certàmen europeu, almenys en la pròxima edició desde Düsseldorf, és moment, si més no de repassar el primer cop que vam poder sentir el català a Eurovisió.

La intenció, per part de Ràdio Televisió d’Andorra era potenciar la música i els intèrprets del seu petit país i alhora promocionar-se turísticament per tot europa. La idea va sorgir quan l’ens públic va decidir formar part de la UER l’any 2002. A partir de llavors, durant dos anys consecutius el festival va ser retransmès en directe per televisió i amb els comentaris en directe de personal propi desde les respectives capitals.

Però no va ser fins el 2004 quan es va decidir fer una bona selecció del tema ja que seria la primera vegada que europa conegués el català en format musical. Aquest fet, evidentment va ser del tot anècdotic i al mateix temps històric. Per aquest motiu es va comptar desde el primer moment amb l’estreta col.laboració amb TV3-Televisió de Catalunya per poder difondre el format de preselecció i per donar més rellevància al projecte.

El Terrat, productora d’Andreu Buenafuente va ser l’encarregada de la preselecció anomenada 12 punts i presentat per Xavier Graset i Patti Molné, periodistes rellevants de TV3 i de RTVA, respectivament. El dia escollit per donar tret de sortida va ser el diumenge dia 11 de Gener del 2004 emès simultàniament per les dues cadenes de parla catalana. El funcionament era del tot simple: cada setmana Marta Roure i  el duet Bis a Bis, format per Mar Capdevila i Isthar Ruíz, presentaven dues cançons de les 12 que optaven al triomf.

A més el programa comptava amb altres espais fixes com l’entrevista amb artistes que ja havien passat per Eurovisió com per exemple David Civera, Sergio Dalma, Beth, entre d’altres, un espai on es volia escollir la millor cançó en català de tota la història on finalment va quedar com a guanyadora el Boig per Tu de Sau i també les col.laboracions de Meri Picart, comentarista del festival en totes les seves edicions, i Josep Roca, on desxifrava els moments rellavants del certàmen en tota la seva llarga història.

Després de canviar el dia d’emissió per falta d’audiència i passar-la als dilluns a la nit, el 12 punts va coronar a Marta Roure i la cançó Jugarem a Estimar-nos, composada per Jofre Bardagí. Aquesta seria la primera cançó en català que trepitjaria l’escenari eurovisiu, en aquest cas des d’istanbul.

El 12 punts, va ser un projecte agosarat i un dels més destacats en tota la història de la Ràdio i Televisió pública andorrana, és per això que el periodista català Jordi Gil, estret col.laborador d’El Terrat, va aprofitar per plasmar l’esdeveniment en un llibre editat per Columna poc després de la finalització de la preselecció, l’any 2004. En ell es poden llegir tota una sèrie d’anècdotes i fets que van passar en totes les gales emeses però sempre amb un toc d’humor. També fa referència a altres catalans reconeguts que han passat pel festival i una descripció tant de les artistes candidates com de les cançons que anaven presentant.

Sens dubte una lectura obligada per a tots aquells fans i seguidors que encara recordem amb entusiasme aquell pas del català a Eurovisió i que esperem tornar a veure i gaudir a curt termini.

Cal recordar també que Musica Global Discogràfica va editar al mateix any el disc amb les 12 cançons candidates. Una promoció que les dues cadenes públiques van voler aprofitar per popularitzar nous talents de la música en català.

Aquí podeu veure l’actuació conjunta del tema Jugarem a Estimar-nos, amb Bis a Bis i Marta Roure en la gala del 15 de Març de 2004, l’última del 12 punts:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s