“Objectiu Eurovisió”, el documental radiofònic sobre la participació d’Andorra a Eurovisió

Per Josep M. Sebastià

Objectiu Eurovisió, així és tal com van anomenar el treball periodistic realitzat per 10 estudiants de periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona a l’abril del 2009.

El mateix documental va estar elaborat en el context de la sisena participació d’Andorra al festival i es va preparar amb la intenció d’anar més enllà del que tothom coneix sobre el festival, els seus mites i tòpics, estudiar els fenòmens eurovisius, eurofan i euroandofan, documentar-se sobre com Andorra va introduir-se en un dels engrenatges televisius més grans del món i veure quin paper hi juga el país.

Per fer el documental es van submergir en un procés de documentació guiat per un seguit de qüestions: Què volia aconseguir Andorra participant-hi? Quin interés hi tenia la societat andorrana? Per què s’hi estàn invertint tants recursos? Com es percep des de la comunitat eurovisiva la participació andorrana?El documental radiofònic es desplega al voltant de les reflexions en forma de monòleg de la principal experta andorrana del fenòmen d’Eurovisió, la Meri Picart. Ella va ser la responsable dels continguts musicals de Ràdio i Televisió d’Andorra i sempre va estar la comentarista del concurs i en algunes edicions responsable de premsa de la mateixa delegació.

Segons els mateixos creadors, es va voler que Objectiu Eurovisió fos un producte radiofònic rigorós i molt ric en continguts, capaç d’informar, entretenir i de satisfer la voluntat d’aquells qui volen saber-ne més del pas d’Andorra per aquest concurs tan apassionant per a molts. Alhora, però, havia de ser un programa que seguís l’essència d’eurovisió: dinàmic i atractiu, i ho van aconseguir.

En aquest sentit, el muntatge musical hi té un paper summament rellevant. El programa està acompanyat al cent per cent de músiques i sons relacionats directament amb Eurovisió. Això inclou cançons que han participat al concurs, versions instrumentals, el so d’actuacions en directe i altres elements com el so d’ambient típic de quan es fan públiques les votacions del concurs.

El documental és el resultat d’un gran procés de documentació sonora i un important treball de postproducció de so.

El treball ha estat obra dels 10 estudiant de l’últim curs de la carrera de periodisme del curs 2008/09. Els responsables són: maria Campos, Lídia Labernia, Natàlia Ferrer, M. Àngels Farrero, Laura Fíguls, Lídia Pedro, Judith Serrano, Agustí Mas i Eduard Naranjo. Des d’eurovisió.cat donem les gràcies a aquests dos últims per passar-nos aquest treball tan excel.lent i digne de presentar-lo des del nostre portal.

A més d’ells també cal destacar els agraïments de Xavier Albert, Carles Bel, Imma Beneyto, Univers Bertrana, Niki Francesca, Gisela Lladó, Meri Picart, Nati Ramajo, Jennifer Serrano, Vicenç Tamborero, Marian Van De Wal i al Departament de documentació d’RTVA.

El mateix espai va ser emès i presentat per el públic justament abans de la retransmissió en directe de la primera semifinal del 2009 per Ràdio Nacional d’Andorra.

Aquí podeu escoltar el documental:

One comment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s