El camí germànic a Eurovisió (segona part)

Per Glòria Bricollé

[1980 – 1989] la primera victòria

Si la dècada dels setantes s’encetava amb Katja Ebstein, la dècada dels 80s també: amb el seu Theater i els seus quatre mims va aconseguir una segona posició gens menyspreable. Ebstein es va convertir en la cantant d’Eurovisió més exitosa sense haver guanyat mai, quedant tercera en dues ocasions i segona l’any 1970.

Són bones èpoques per la participació germana: assolint de nou una segona posició amb la lituana Lena Valaitis (Johny Blue) i finalment, el 1982, després de 26 anys, Alemanya guanyava per primera vegada el Festival amb la jove Nicole

Nicole Hohloch (ara Nicole Seibert) tenia disset anys en aquell moment i venia amb la producció de Ralph Siegel sota el braç. Ein bißchen Frieden (una mica de pau) era una cançó senzilla, sense complicacions. La posada en escena molt sòbria, ella amb la gran guitarra blanca, asseguda i mirant molt a la càmara van captivar tota Europa. Va aconseguir 161 punts, nou dotzes inclosos els d’Espanya i només un país (Luxemburg) no va votar l’antiga RFA.

Gràcies al triomf de Nicole, l’any següent el festival es dugué a terme a Munich el 23 d’abril i el país amfitrió va seleccionar els germans Hoffmann amb Rücksicht (respecte, en català) i van quedar en cinquena posició, un bon resultat. Malgrat l’èxit que estaven aconseguint, un dels germans Hoffmann (Günther) es va suicidar l’any següent llançant-se per la finestra des d’un hotel de Rio de Janeiro.

L’autèntica Mary Roos (ja participant el 1972) va voler repetir l’any 1984, quedant en 13 ena posició. A més, la dècada dels 80s és també la de la irrupció de la banda Wind, que participarien en tres ocasions (1985, 1987 i 1992), finalitzant en segona, de nou segona i setzena posició. Aquí els teniu amb Laß die Sonne in dein Herz el 1987:

Ingrid Peters, Maxi & Chris Garden i Nino de Angelo completen les actuacions alemanyes de la dècada.

[1990 – 1999] per ser alemany, tot s’hi val

Si alguna cosa s’ha de destacar d’aquesta dècada ha de ser la d’intentar aconseguir altre vegada al triomf amb formules ja usades antigament. Per aquest motiu, i amortitzant el renom de Ralph Siegel, aquest va ser l’encarregat, altre vegada de compondre la cançó Frei Zu Leben interpretada pel duet Chris Kempers i Daniel Kovac, aconseguint un resultat bo a l’any 1990, una novena posició.

Els anys successius, i creient que les coses tornarien a ser com abans, Siegel torna a compondre un tema pel 1991 i 1992. En aquest cas amb el grup Atlantis 2000 i la cançó Dieser Traum Darf Niemals Sterben, acabant en 18ena posició i altre vegada amb els emperadors Wind i la cançó Träume Sind Für Alle Da aconseguint el 16è. lloc. Val a dir que en aquesta ocasió, el grup Wind havia canviat bona part dels seus components per interpretar la cançó a Malmö, la seu del festival del 1992.

Apostant per les noves tendències, i veient que el resultat dels anys anteriors no acabava de quallar, es va decidir escollir la banda masculina Munchener Freiheit pel 1993. No va ser una bona aposta, ja que Viel Zu Weit, es va quedar també al final de la llista, una 18ena posició.

Alemanya volia fer-se notar a Eurovisió, i per aquest motiu l’any 1994 va ser escollit el grup Mekado (Joc de lletres format pels noms de les components del grup femení: Melanie Bender, Kati Karney= i Dorkas Kiefer) amb una cançó que al cap de pocs dies de donar-se a conèixer ja era una de les màximes favorites per l’edició del 1994, Wir Geben ‘ne Party. El resultat va ser més que ambiciós, una tercera posició. Podeu veure l’actuació en el següent vídeo, una autèntica festa:

I un any després, els alemanys van confiar aconseguir el mateix llistó que les Mekado al matrimoni que formaven el grup Stone & Stone, un canvi radical pels alemanys però alhora una decepció, ja que en aquesta ocasió van tocar el fons de la classificació, un últim lloc.

Bianca Shomburg, una jove amb una veu cotitzada i triomfant amb programes televisius de caça talents va ser la representant de l’any següent, que amb la cançó Zeit, va fer que alemanya reflexionés altre vegada, i que per aconseguir altre vegada el triomf, senzillament fos qüestió de temps, valgui la redundància. Per cert, aquesta última una altre producció de Ralph Siegel i Berd Meinunger, els mateixos autors de Ein Beichen Frieden.

Farts de provar noves formules i precisament no gaudint d’una bona cantera de bons cantants en aquell moment, es va donar el relleu a Guildo Hörn, un individu famós per actuar en xous televisius i destacant per la seva forma extravagant d’anar vestit. La cançó que va defensar va ser Guildo Hat Euch Liebe. Un dels primers escàndols eurovisius. S’el recordarà sempre per l’espectacle que va muntar en ple escenari. Primer un joc de vestuari, després ficant-se entremig del públic i acabant penjat d’un dels espais exteriors del mateix plató… Tanta va ser la repercussió que va acabar obtenint una setè lloc. La mateixa tàctica va ser la que anys més tard, i actualitzant-se amb el temps usarien artistes molt recordats com Chikilicuatre, Stefan Raab, Alf Poier i altres artistes que van ser batejats col.loquialment com a “friquis”. Com a tall de curiositat, en aquesta edició del 2008 va ser precisament l’última amb orquestra en directe, i per a l’ocasió va ser escollit director d’orquestra al mateix Stefan Raab, que va agafar el relleu l’any 2000 i a més ha estat el productor de l’última representant, Lena Meyer-Landrut.  Aquí en podeu veure l’actuació:

Aprofitant l’avinentesa de que el 1999 el festival d’Eurovisió es celebrava a Jerusalem, els germànics van escollir mitjançat preselecció televisada al grup Sürpriz amb la cançó Riese Nach Jerusalem. Tot un bon sistema per aconseguir al màxim de vots de veïns com Turquia. Aquest fet és remarcable ja que bona part dels membres del grup eren turcs afincats en les diferents colònies que exiteixen d’aquest col.lectiu a Alemanya. Una posada en escena brillant i una cançó amb tocs asiàtics van fer que arribessin amunt en la classificació, un tercer lloc. Aquí podeu veure la seva actuació:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s